Zakład Podstawowej Opieki Zdrowotnej

tel: 86 215 69 49
e-mail: zpozsekretariat@zpozlomza.pl

ul. Szosa Zambrowska 1/27,
18 – 400 Łomża

Aktualności:

Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Nazywana jest też niezakaźną epidemią na świecie. W ciągu ostatnich lat notuje się systematyczny wzrost częstości występowania tej choroby. 

Cukrzyca to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się przewlekłą hiperglikemią, czyli podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Rozróżnia się 2 typy cukrzycy:

  • cukrzyca typu I zwana insulinozależną, wywoływana jest niszczeniem komórek trzustki, odpowiedzialnych za produkcję i wydzielanie insuliny (hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi). Występuje głównie u dzieci i młodych dorosłych , najczęściej ujawnia się do 20 roku życia, jedynym sposobem leczenia tego typu cukrzycy jest podawanie insuliny oraz właściwe odżywianie i wysiłek fizyczny;
  • cukrzyca typu II , zwana insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego, jednak  coraz częściej dotyka także dzieci,  należy do grupy chorób cywilizacyjnych, czyli determinowanych przez styl życia, związana jest  z nieprawidłowym działaniem insuliny w organizmie

Cukrzyca prowadzi do wielu powikłań zdrowotnych –  m.in. niewydolności nerek, zawałów serca, udaru mózgu, uszkodzeń włókien nerwowych (neuropatie cukrzycowe) , zespołu stopy cukrzycowej retinopatii cukrzycowej (choroba siatkówki).

Cukrzycy typu 1 nie można zapobiec. Przypuszcza się, że niektóre czynniki środowiskowe mogą mieć wpływ na inicjowanie choroby u dzieci z predyspozycją genetyczną. Jednak warto obniżać czynniki ryzyka przez:

  • unikanie infekcji i prawidłowe ich leczenie;
  • podawanie dziecku witaminy D (w ilości uzgodnionej z lekarzem);
  • unikanie stresu;
  • karmienie piersią;
  • unikanie nadmiaru cukrów i węglowodanów oraz pokarmów .

Natomiast w zapobieganiu cukrzycy typu II istotną rolę  odgrywają: 

  • prawidłowe nawyki żywieniowe (regularne spożywanie posiłków, spożywanie węglowodanów złożonych – produkty pełnoziarniste z tzw. „ciemnej mąki”, warzywa, nasiona roślin strączkowych, unikanie węglowodanów prostych-słodycze, słodkie napoje, biała mąka, unikanie niezdrowych przekąsek (np. chipsów), żywności przetworzonej (zawierającej sztuczne barwniki, konserwanty, dużo cukru, soli i tłuszczu)
  • aktywność fizyczna – powinna być regularna, najlepiej codzienna,  dostosowana do możliwości i wieku danej osoby. Nawet umiarkowany ale regularny wysiłek reguluje metabolizm i stabilizuje poziom glukozy
  • unikanie stresu i wysypianie się
  • eliminacja alkoholu i tytoniu.

 Ważna jest także regularna  kontrola poziomu cukru we krwi.

Skip to content